Het gaat goed met de bouwsector, maar de groei van de sector heeft ook een keerzijde. Door de groei van de sector, is er een tekort aan personeel ontstaan. Afgelopen jaren was het in de bouw juist moeilijk om een baan te vinden, door de crisis en bezuinigingen. Als gevolg daarvan hebben in die jaren minder jongeren voor een opleiding in de bouw gekozen, waardoor nu een tekort is ontstaan.

Vergrijzing

In de afgelopen 2 jaar is het aantal vacatures in de bouw meer dan verdubbeld. Tot het einde van het jaar komen er nog eens 17.000 banen bij. Daarnaast kampt de bouwsector met vergrijzing, veel werknemers zitten tegen de pensioenleeftijd aan. Vooral timmermannen, metselaars en installatiemonteurs zijn hard nodig de komende tijd.

Werk afzeggen of uitstellen

Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw over de maand juni blijkt dat inmiddels één op de vijf bouwbedrijven werk moet uitstellen of afzeggen omdat het een tekort aan personeel heeft. In mei was dat nog één op de zes bedrijven. Ook kampt één op de 25 bedrijven met problemen in de materiaalvoorziening.