Een geïsoleerd huis verhoogt het wooncomfort en zorgt tegelijkertijd voor een lagere energierekening. Het is dus ook voor het milieu belangrijk om je woning te (laten) isoleren. Heb je er echter weleens bij stilgestaan dat dit niet altijd op de meest milieuvriendelijke manier gebeurt? Isoleren is een duurzame maatregel, maar het isolatiemateriaal is niet per definitie ook duurzaam.

Dat is jammer, want veel mensen denken dat ze met het isoleren van het huis op de groene tour zijn. Het kan echter nog veel milieubewuster, namelijk met één van deze natuurlijke isolatiematerialen:

8 duurzame en natuurlijke isolatiematerialen voor je woningGerecycled katoen

Hoewel katoen vaak niet op een duurzame manier geteeld en verwerkt wordt, is het gebruiken van gerecycled katoen als isolatiemateriaal juist wel een groen alternatief voor de gewone, industriële isolatiematerialen. Gerecycled katoen wordt gemaakt van oude kleding en het heeft als voordeel dat het een grote vochtregulerende werking heeft. Tel daarbij op dat isolatiemateriaal van katoenen vezels meer warmte op kan slaan dan glas- of steenwol (‘ouderwetse’ isolatiematerialen van minerale vezels) en er is eigenlijk geen reden om niet te kiezen voor gerecycled katoen.

Cellulose

Een goedkoop en goed alternatief voor de minerale isolatiematerialen is cellulose. Dit is papier dat vermalen wordt tot kleine vlokken. Deze vlokken zijn ideaal voor het isoleren (zowel warmte als geluid) van vloeren, muren en daken – het kan namelijk op meerdere manieren worden aangebracht. Cellulose kun je inblazen, sprayen of met de hand verdelen over de oppervlakte. Bijkomend voordeel: het maken van de cellulosevlokken is een energiezuinig proces en dat is natuurlijk ook goed voor het milieu!

houtvezelHoutvezel

Restmaterialen lijken uitstekend te werken als isolatiematerialen. In het geval van houtvezel gaat het om resthout dat gebonden wordt met harsen die afkomstig zijn uit het hout zelf. Dubbel zo milieuvriendelijk dus, want er wordt een restproduct gebruikt én er zijn geen chemische processen nodig om kunstmatige lijmstoffen te maken. Houtvezel werkt heel goed als thermische en akoestische isolatie en is vooral een goed isolatiemateriaal in daken en muren.

BioFoam

Dit isolatiemateriaal lijkt wat eigenschappen betreft vergelijkbaar met het welbekende piepschuim, maar het is vele malen duurzamer. Het wordt namelijk volledig geproduceerd door middel van plantaardige grondstoffen. Deze schuimisolatie is dus biologisch afbreekbaar! BioFoam kan gebruikt worden in spouwmuren, dakisolatie en zoldervloerisolatie.

Hennep

Ben je op zoek naar een plantaardig isolatiemateriaal dat geen schadelijke stoffen bevat? Dan is hennep het product voor de isolatie van het dak, de muren en de vloeren van je woning. Hennep kan namelijk geteeld worden zonder dat er bestrijdingsmiddelen gebruikt moeten worden. Bovendien is de hennepplant resistent tegen schimmels en insecten – een eigenschap die ook na de verwerking tot isolatiemateriaal niet verloren gaat. Tel daar de hoge isolatiewaarde van dit product bij op en je snapt dat dit een fantastisch alternatief is voor de standaard isolatiematerialen.

8 duurzame en natuurlijke isolatiematerialen voor je woningSchapenwol

Dat schapenwol een enorme isolerende werking heeft (denk maar aan de wollen wintertruien en de ouderwetse schapenwollen dekens), weten we allemaal. Het is dus helemaal geen vreemd idee om dit product ook als isolatiemateriaal in woningen te gebruiken. Ook schapenwol is van nature zeer goed bestand tegen schimmels. Water dringt en nagenoeg niet door heen en het heeft goede brandwerende eigenschappen.

Leem en stro

Dit zijn misschien wel de oudste isolatiematerialen die de mens kent. Leem en stro worden al sinds mensenheugenis gebouwd om huizen mee te bouwen. Ook nu is het weer helemaal in opkomst: steeds meer mensen herontdekken de goede isolerende eigenschappen van leem en stro. Er worden al hele woonwijken mee gebouwd! Leem is een compleet milieuvriendelijk materiaal dat gemaakt wordt door klei, zand en stro te mengen. Je kunt het dus heel goed ook zelf maken.

8 duurzame en natuurlijke isolatiematerialen voor je woningSchelpen

Wanneer je schelpen ziet, heb je misschien niet direct het idee dat dit zulk fantastisch isolatiemateriaal is. Toch is het zeer geschikt voor het isoleren van kruipruimtes. Door de kruipruimte te isoleren met schelpen neemt de luchtvochtigheid hier af en krijgt schimmel die de fundering van de woning kan aantasten geen kans. Het enige nadeel is dat je vrij veel schelpen nodig hebt, maar daar staat tegenover dat het volstrekt onderhoudsvrij is.

Het (laten) isoleren van je woning is zeker een goede zet, maar kies niet te snel voor de standaardoplossing van minerale vezels zoals glas- en steenwol of piepschuim. Er zijn zoveel mooie duurzame alternatieven die niet alleen veel beter zijn voor het milieu, maar misschien nog wel beter isoleren ook…